Ingatlanközvetítésre jár a kötbér? Megváltozik a piac
2016. február 03. írta: Szarvas Norbert

Ingatlanközvetítésre jár a kötbér? Megváltozik a piac

devil-contract-scary-mephistopheles-offers-deal-to-sign-i-blood-red-satan-document-horned-lucifer-holds-clean-59932364.jpgKét dolgot tehetünk. Maradunk a múltban vagy haladunk előre. A világ fejlődik és az igények változnak. Amíg 10 évvel ezelött simán kötbérezhetett az ingatlanközvetítő, addig 2016-ban már erre nincsen "igény". Persze nem mindegy, hogy egy kis irodával van dolgunk vagy egy franchise hálózattal. Az utóbbiak sokkal merevebbek, míg a kicsik hajlandóak a szerződés megváltoztatására. Én úgy látom, hogy a kötbér intézményét el kell felejteni egy időre. Két érdek találkozik, és ennek a két érdeknek van egy közös metszete. Az eladó eladni akar és a közvetítő pedig közvetíteni. Az eladónak tök mindegy, hogy ki közvetít, és emiatt megpróbálja a legnagyobb szerződés szerinti rugalmasságot, szabadságot kiharcolni magának.

Az internet kora

Ma már mindenki nagyon okos. Mindenki hirtelen szakember lett. A közösségi média és apróhirdetések világában nem gondolom nehéz feladatnak egy ingatlan elpasszolását magánúton. Ha pedig működik magunktól, akkor minek fizessünk a közvetítőnek? Képtelenség, nem igaz? Neked sincsen felesleges 2-3-4%-os jutalék kifizetnivalód és nekem sincsen. Mindenki próbál optimalizálni. Egy ilyen helyzetben akkor mit akar a közvetítő, aki még büntetgetni, meg kötbérezgetni akar minket?

A piac egyszerűen át fog alakulni, leegyszerűsödik.

A közvetítő

Szerintem egyre kevésbé állja meg a helyét a közvetítők hírdetési privilégiuma. Persze mindig jól jön, ha nem magunknak kell képeket csinálni, hírdetést összeállítani és mindenhova eljuttatni. De azért ez a munka ritka esetben ér meg egy 60M forintos ingatlannál 2-3M forintot. Ennyi pénzért inkább magunknak intézünk mindent. Aki egy kicsit ügyesebb, az ennek az árnak a töredékéért képes top hirdetési felületekhez jutni (feltéve, ha meg tudja előlegezni ezeket a költségeket). 

A közvetítő szerepe egyre inkább fejlődik egyfajta ingatlan-tanácsadói irányba, ahol az elsődleges feladat az ingatlan eladhatóságának a megvizsgálása, profi javaslatok az értéknöveléshez és egy komplexebb szolgáltatás nyújtása.

Fel kell fogni, hogy az ügyfél a legritkább esetben választja a szimpatikus közvetítőt a pénz helyett. Akkor pedig a kötbér sem nagyon játszik. Senki nem szereti, ha a közvetítő kötbérezni akar olyan dolgokért, mint például

  • nem szólt az eladó, hogy elkelt az ingatlan
  • az eladó kevesebbért hirdeti, mint amennyit a közvetítőnek mondott
  • és ezeknek számtalan szofisztikáltabb árnyalata

A közvetítőt is meg lehet érteni, hiszen valamivel meg kell saját magát védenie. Mivel az ingatlan eladásáig ő ingyen dolgozik a jelenlegi rendszerben, így minimális védelem hiánya esetén benne van a pakliban, hogy kijátszák a jutalék miatt a közvetítőt és kihagyják a buliból, hiába ő hozta mondjuk a vásárlót...

A kötbér intézményét úgy általában az emberek és a közvetítők köszöngethetik egymásnak. Szemét ügyfelek és szemét közvetítők. Ezek miatt kell a jogi védelem, holott a piacon rengeteg rendes ügyfél és rendes közvetítő próbál fennmaradni. Így nem marad más, mint fejlődni és egy köztes megoldást találni.

Mire van igény?

Teljesen felesleges túlgondolni ezeket a dolgokat. Induljunk ki abból, hogy az eladó az ingatlantól minél gyorsabban és jobb áron akar szabadulni. Egyértelmű, hogy egy profi szolgáltatást és értékesítési stratégiát kínáló közvetítő mindenféle jogi jambo-mambo nélkül is szinte napi rendszerességgel konzultál az eladóval, mivel közös érdekük metszete az értékesítés. Így teljesen felelsleges kötbérezni olyan dolgokat, amik az eladó "nem szóltál időben" dolgaiból ered, hiszen ha nem leszarod az ügyfelet, hanem rendszeresen beszéltek, akkor kiderül számodra, ha tárgytalan a buli.

Eladja áron alul az ingatlant? Hát gratuláljunk neki! De ennek nyílván nem a közetítő jutaléka az oka, hanem inkább az idő. Minél több idő telik el, annál többe kerül általában az eladónak az ingatlan fenntartása. Szóval nem örömből szabadul olcsóbban az ingatlantól, hanem kényszerből. Én ezt visszavezetném a folyamatos egyeztetésre. Tapasztalataim szerint azok, akik folyamatosan kommunikálnak, ott előbb utóbb szóba kerül egy esetleges árengedmény a cél érdekében. Azért meg ne büntessük már az eladót, mert olcsóbban akarja eladni a lakását.

Azt gondolom, hogy a szemét gerinctelen ügyfelet semmilyen rendszer nem fogja kiszűrni. Ha pedig szigorítunk és kötbérezünk, akkor csak a gyakoribb becsületes ügyfelekkel és magunkkal szúrunk ki. Hiszen elég képtelen szituáció lenne, ha elmész orvoshoz segítségért, aki kúrva kedves, csak éppen egy pisztoly van a kezében. Azért így nehéz elmélyülni, felengedni és belekezdeni a folyamatba.

A piacnak arra van szüksége, hogy a szereplői jobban bízzanak egymásban. Nyílván a kereteket és játékszabályokat le kell fektetni, de az egész annyira túl van már biztosítva, hogy a sok papírmunka és jogi biztonság mellett az ingatlaneladás egy huszadrangú dolog. Olyan, mintha a lényeg nem is ez lenne. Pedig pont emiatt találkoznak a felek...

Pénzügyi területről emelném át az MNB elvárásait, akik olyan szinten bonyolítják túl az ügyfélbeszégletések és szerződések feltételeit, hogy a tanácsadónak nem jut elég figyelme tanácsot adni. Ma már ilyen papír, olyan kiegészítés, amolyan kiegészítés kiegészítője kell. Sőt, a szerződkéskötés előtt az ügyféligény felmérésének a felmérésére is szükség van. Szerinted normális ez? Gyakorlatilag mindent triplán kell csinálnod és mindenki azon görcsöl, hogy minden felesleges papír időben legyen kitöltve, különben jön a sok százezres bünti. Csak a baj az, hogy ez az egész nem erről szól.

Az ügyfél valamilyen pénzügyi konstrukciót szeretne kötni, a tanácsadó pedig ezt az igényt akarja kielégíteni. Ilyen egyszerű. Tudom utópisztikus, de nálunk "szarabb" országokban már megoldották a söralátétes szerződéskötéseket és látszólag működnek ezek a dolgok.

Én két dolgot szeretnék minden ügyfelemnél elérni a munkám során:

Bízhassak benne és bízzanak bennem.

Kérdésed van? szarvas.norbert@iflgroup.hu

Kövess minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://absolute.blog.hu/api/trackback/id/tr578356824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papprudi (törölt) 2016.02.03. 20:36:34

Az 5. sor után abbahagytam az olvasását. Mielőtt elkezded osztani az észt, előbb tanuld meg leírni a FRANCHISE szót.

(Hihetetlen, hogy ebben az országban már az ingatlan is olyan terület, amihez mindenki ért, mint a focihoz.)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.02.03. 21:10:52

Az ingatlanközvetítők menjenek el dolgozni. Ne másokon élősködjenek. Az internet korában már nincs létjogosultsága annak amit csinálnak... főleg úgy, ahogy a nagyrészük csinálja.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.02.03. 21:11:56

@DreamWorks: Ha valaki nem tudja leírni a frencsájz szót, akkor a világon semmi másban sem lehet igaza. De szigorú vagy.

papprudi (törölt) 2016.02.03. 21:13:34

@Jobban való teljesítés van: Nem. Szimplán csak igénytelen annyira, hogy ne olvassam el az írását.

Szarvas Norbert 2016.02.03. 21:28:56

@DreamWorks: utakadaly elharitva! Haladhatsz tovabb:)

papprudi (törölt) 2016.02.03. 21:35:41

@Szarvas Norbert: Szuper! Továbbolvastam. 1 megjegyzés: szerintem az ingatlanosnak nem azért fizetünk, hogy fotózzon meg hirdessen. Az ingatlanosnak (a jó, becsületes, valódi ingatlanosnak) az információért fizetünk.
Ezt a mi kis kommunizmusban szocializálódott és azóta is életben tartott gondolkodást a többség nem tudja felfogni, ezért (is) picsog a mindenféle közvetítő szakmákra (ingatlanos, biztosítós, orvoslátogató stb.).

tavolirokon2 2016.02.03. 22:59:57

Kozvetiton keresztul nyilvan csak a jutalekkal dragabbert kinalom ugyan azt, mint kozvetlenul.
Ez abban is segit, hogy a vevok is leszokjanak errol a hulyesegrol, win-win.

TVH 2016.02.04. 06:05:07

Egyszer jelentkeztem (nem régen) egy ismert ingatlan közvetítő cég álláshirdetésére, Kívülről fantáziát láttam benne. A kb. 3 órás interjú alatt, melyből 2,5 órán át fényezte az irodát a vezető, megtudtam, hogy: először el kell végezni náluk egy "okítást" 50 ezerért saját pénzből, adnak egy saját flottájukba tartozó telefont havi 10 ezerért, aztán kb. 3 hónapig egy mentor mellett "csicskásként" ugrálva lehet, hogy majd leesik valami kis jutalék. Közben böngészni az ingatlan hirdetéseket és hivogatni a hirdetőket, hogy bízza meg az irodát az eladással. Mindehhez az iroda adja a nevét és a hirdetési felületet. Ja, és mindezt vállalkozóként, számlázva az iroda felé.
Már nem vonz a dolog.

ATmannn 2016.02.04. 07:22:05

@Jobban való teljesítés van: Épp tegnap jártam egynél és van létjogosultsága. Ahogy a szerző is írta, tényleg csak komplex szolgáltatással, mert segít ha nem ismered a helyi viszonyokat (kiköltözöl pl. aglomerációba).
Felméri az igényeimet, valamint tőle elvárhatom, hogy tudja, hogy a városban milyen fejlesztések lesznek, mit tartalmaz a helyi építési szabályzat, rendezési terv, a város szerkezetének pontos ismerete nélkül. Pl. épül-e zajvédőfal a gyorsforgalmi út mellé belátható időn belül. Tud(hat)ja, hogy milyen alternatívák vannak, milyen a környék, sőt akár összeszervezi, hogy egyszerre két óra alatt több ingatlant is megnézzünk. Igény esetén adminisztrációt is intézi.
Döntést, tervezést, lebonyolítást segít ez. Az árazása nyilván kritikus. Tény, hogy kihagyható. Kerékpárt is lehet úgy venni, hogy bemész bármelyik boltba és megveszed, de úgy is, hogy kifejezetten szakboltba mész, ahol megkérdezik, hogy amúgy mire szeretnéd használni, mi az érték számodra.
Tény, hogy az Interneten fent van minden, viszont könnyebben, gyorsabban és pontosabb válaszokat kaphatok, persze ehhez tényleg jót kell találni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.04. 07:36:48

Az ingatlanközvetítők még manapság is azt hiszik, hogy nem kell dolgozniuk, csak aláíratni az eladó számára súlyosan hátrányos szerződést, amiben lemond a jogairól és majd valaki megveszi az ingatlant. 10 ingatlanosból 9 kókler...

Netuddki. 2016.02.04. 09:28:08

"A közvetítőt is meg lehet érteni, hiszen valamivel meg kell saját magát védenie. Mivel az ingatlan eladásáig ő ingyen dolgozik a jelenlegi rendszerben,"

Nem papa! Akkor dolgozik, ha eladta a lakást. Ha nem tudja eladni akkor nem ér semmit a munkája, amiért 0Ft jutalék jár. Az eladó szemszögéből. De mivel az eladó fizet, az ő véleménye számít.
Kötbér? Nooormááális?

Kihívtam én is az egyik jól ismert közvetítőcég ingatlanosát, húzta a kis száját amikor megmondtam az eladási árat, nem is hívtam vissza. De nem volt túl sürgős eladni.
Aztán mégis csak elment az ingatlan azért az árért amit gondoltam, mert az volt a reális, igaz 1 év múlva. De a vevő helybe jött, mégcsak nem is nagyon hirdettem. Az 5% jutalék is az enyém lett. Ennyi.

ekat 2016.02.04. 09:28:31

@DreamWorks: Meg a hirdetés szót, meg azt, hogy kijátsszák...:)

Netuddki. 2016.02.04. 09:38:42

@DreamWorks: Tévedés! Tulajként az ingatlanosnak azért fizetek, hogy eladja záros határidőn beül a lakást. Azt, hogy hogyan oldja meg az az ő dolga. Ha nem tudja eladni azért nem jár semmi. Legalábbis így kellene működni a dolognak.

Május 40. 2016.02.04. 10:25:35

@TVH: Dettó, igaz már vagy 15 éve volt. Több órás várakozás után közlik, ha tovább akarok lépni, akkor fizessek be egy zsák pénzt beugrónak, de ha még gondolkodni akarok pár napot, akkor is vegyek egy 10000 Ft-os katalógust, váltsam ki a vállalkozóit, számlázzak nekik...

FlybyWire 2016.02.04. 11:14:43

Nemrég költöztünk Budapest környékére egy vidéki nagyvárosból.
Másfél hónappal a költözés előtt hívtam a legnagyobb, leghíresebb, legmenőbb, leginkább O betűvel kezdődő irodát, hogy tudnak-e segíteni a megfelelő környéken, megfelelő kertes ház megtalálásában, egyelőre bérleti céllal.
Mondta a hölgyemény, hogy nagyon gyorsan pörögnek, bő 2 héttel a tervezett költözés előtt visszahív.
Azóta is hív.
Mi meg saját magunk 1 hétvége alatt megtaláltuk az ideális helyet (persze mázlival), sima apróhirdetős oldalról, közvetlenül a tulajjal találkozva, egyeztetve.

Az ingatlanos szakma már egy ideje kihalt, csak még nem vette észre magát.

Muad\\\'Dib 2016.02.04. 11:52:48

Mondjuk én amikor eladtam az ingatlanom egy közvetítő sem akart kötbért azért, mert máshol adom el. Olyannal szóba sem álltam, aki kizárólagosságot, vagy egyébmarhaságot kért. Azért akartak pénzt, ha ő hoz egy biztos vevőt, és utána én bizonyíthatóan ennek a vevőnek adom el az ingatlant kihagyva az ingatlanközvetítőt. Ezt viszont jogosnak éreztem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.02.06. 22:06:02

@ATmannn: Sajnos nem. Az ingatlanközvetítőkhöz bemenni nem olyan, mint bringáért egy szakboltba. Az ingatlanközvetítők max 5%-a tud az adott ingatlanról / környékről többet, mintha 10 percet kutakodnál a neten. Csak éppen milliós összegért adja a tudást, és ha kell zsarol / fenyeget, hogy megkapja a jussát.
süti beállítások módosítása