Lehúznak minket az ingatlanközvetítők?
2016. január 05. írta: Szarvas Norbert

Lehúznak minket az ingatlanközvetítők?

adasvetel_ingatlan.jpgAz idén az év első 11 hónapjában országosan 125 118 ingatlant értékesítettek, ami 30 százalékkal több a tavaly azonos időszakánál a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat saját adatain alapuló becslése szerint. Év végére befutott a Magyar Közlönyben megtett hivatalos bejelentés a CSOK 2016 (információ) kódnéven futó otthonteremtési támogatás mértékével és feltételeivel kapcsolatban (szerintem sokakat érdekelni fog a 10+10 millió forint), illetve megtudhattuk, hogy építésnél a magánszemélyek a 27-ről 5%-ra csökkentett ÁFA-t 5M forintig (2017-ig!!!!) visszaigényelhetik. A piac az ingatlanárak emelkedését vízionálja. Ilyen helyzetben megkezdődik a szabadrablás az ügyfelekért. Nem csoda, ha felértékelődik a jutalékok mértéke és a mögöttes szolgáltatások tartalmi eleme. Lehúznak minket az ingatlanközvetítők?

 

Most jutaléktól függetlenül

Magyarország új irányt vett a közvetítő szakmákkal kapcsolatban. Legyen az pénzügy, ingatlan, hitel vagy bármi más. Mindenki a legjobbat akarja, de közben egyre kevésbé tetszik fizetni érte. Kormányzati szintre emelkedett a zsebekben való turkálás és szinte a vállalhatatlan kategória, ha egy közvetítő jól keres a munkájából. Ugyanis ha egy közvetítő jól keres, akkor a pénzét az ügyfelek "lehúzásából" szerzi. És a történet pontosan itt állt meg jelen pillanatban. 

A megoldás egyszerű. Vonjuk meg a jutalékokat és akkor máris több marad az ember zsebében.

Arról ritkán beszélnek, hogy a közetítőnek mi a szolgáltatása, mi a munkája valójában. A közhiedelemmel ellentétben nem a zseton számolgatása. Legyen bármilyen közvetítő, fenn kell tartania egy megfelelő infrastruktúrát (PÉNZ), megfelelő kommunikációs csatornát (PÉNZ), megfelelő hírdetési rendszert (PÉNZ), és akkor a járulékos költségekről nem beszéltünk, mint ahogyan a közvetítő idejéről sem sok szó esik. 

De fordítsuk meg a képletet.

Mi van, ha magamtól veszek hitelre egy házat?

Ha van tapasztalat és szaktudás, akkor sok probléma nem lesz. Azonban a lakosság 99%-a nem rendelkezik ilyennel.

Az átlagos ember mi alapján választ bankot? 

Mennyire menő a bank hirdetése.

Az átlagos ember mi alapján választ konstrukciót?

Melyiket tudja jól elmagyarázni a banki ügyintéző.

Már a hitel oldalon egyetlen rossz döntéssel sok millió forintot bukhatunk.

Számoljunk:

A zöld banknál egy 20 évre felvett 10M forintos átlagos hitel havi 72.802 forintba kerül. Ugyanez a hitel az év bankjánál 58.770 forintba kerül havonta. Akkor miért van a zöld banknak sokkal több ügyfele? Az ügyfelek nem szakmailag döntenek.

Ez a hibás döntés változatlan feltételek mellett 3.367.680,- forintot jelent mínuszban a következő húsz évre vetítve. Ha ugyanez az ügyfél megbízna egy hitelközvetítőt drágának mondható 3% jutalékért cserébe, akkor jobb eséllyel kapná meg a második ajánlatot. Cserébe 300.000 forintot kellett kifizetni (a poén, hogy a legtöbb esetben ezt nem az ügyfél, hanem a bank fizeti). 

Akkor melyik a drágább?

Tényleg az a legnagyobb baj, hogy mennyit keresnek a közvetítők?

 

És amúgy tényleg van baj a jutalékokkal

Én a szabad piac híve vagyok. Szerintem a piac mindig kialakítja a maga árait. Minden annyit ér, amennyit hajlandóak kifizetni érte. Sajnos a mai politikai vezérfonal nem osztja ezt a nézetemet és mindenbe bele akar szólni. 

A hvg.hu 2014-ben összeszedte a piacon jellemző ingatlanközvetítői jutalékokat:

kepernyofoto_2016-01-05_15_13_10.png

Azóta a helyzet nem lett olcsóbb. Ha ma 2016-ban körbenézek a piacon, akkor az átlagos 5-6% körül alakul. Ez egy 10 millió forintos ingatlan esetében 5-600.000 forintot is jelenthet. Ilyen árak mellett nem meglepő, hogy a Facebookon egyre több üzenettel találkozunk, amiben az eladó ismerősünk megosztás által érkezett vásárló esetén 250.000 forinttal akar minket megdobni. Egyáltalán nem mindegy.

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy 2014-hez képest valóban emelkedett annyit az élet értéke, hogy a közvetítők 1-2%-ot dráguljanak átlagban? Ez egy 10M forintos hitelnél 100-200.000 forint drágulást jelenthet. Ehhez érdemes a piacot egészében látni, hiszen pont a DUNA HOUSE bizonygatja, hogy jelentősen felpörgött a piac. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlanközvetítő átlagosan több és nagyobb értékű ingatlant tud értékesíteni adott időintervallumon belül. Tehát a jutalék nem csak vertikálisan, hanem horizontálisan is emelkedett.

Példa:

2014-ben A xy egyik közvetítője havonta 2 ingatlant tudott összesen 20 millió forintért értékesíteni. Ezért 5% jutalékot kapott (a hálózat és nem maga az értékesítő). Ez 1 millió forintot jelent.

2015 év végén ugyanez az értékesítő a piac felpörgése miatt már átlag havi 3 ingatlant tudott értékesíteni, viszont az előző évi 10M/ingatlan átlag helyett 12M/ingatlan átlagáron (mivel drasztikusan emelkedtek az árak). A közvetítői jutalék 5% helyett felemelkedett 6%-ra az xy közvetítő irodánál. Így a közvetítői jutalék ebben a hónapban 2.160.000,- forint volt. - Ezt jelenti a vertikális és horizontális jutalékemelkedés.

Aztán lehet filozofálni, hogy emelkedtek e ennyivel az árak vagy a kapitalizmus tőr utat magának? És ha a kapitalizmus, akkor az annyira nagy baj lenne? Hiszen ezek a vállalkozók is nyereségért akarnak dolgozni, nem szeretből.

A piac kinézi az alacsonyabb jutalékot

Találtam a piacon olyan (jellemzően) kisebb közvetítő irodákat, akik 1,5%-2%-ért cserébe dolgoznak. Ez megmozgatta a fantáziámat, hiszen mi lehet az oka ennek a különbségnek, amikor a nagyok esküdöznek, hogy önköltség alatti ez a mérték?

Beszélgettem ilyen cégnek a tulajdonosával és kiderült, hogy számára megéri ilyen alacsony jutalékszint mellett is dolgozni, hiszen sokkal több ügyfele van az ár miatt. Azt le kell szögezni, hogy ebben az esetben nem kell egy egész értékesítői hálózatot vagy MLM rendszert fenntartani a jutalékból. Ezen nagyon sokat lehet spórolni.

De ez nem megy a minőség rovására?

A nagyok számára provokálóan hathat a lényegesen alacsonyabb jutalékszint. Minőségben azt gondolom, hogy nem lehet igazságot tenni. Bármilyen közvetítőről legyen szó, a legfontosabb alapanyag a közvetítő személye. Ha a személy rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és kompetenciával, akkor ugyanolyan minőségi szolgáltatást fog nyújtani egy kis cég tulajdonosaként, mint egy nagy cég középvezetőjeként. A kettő közötti jutalékkülönbözet pedig a körítés ára lesz.

Az nem feltétlenül igaz, hogy a nagyok többet csinálnak és emiatt olajozottabban működik a rendszer. Ugyanis arányaiban a nagy cégek ingatlanközvetítői nem feltétlenül közvetítenek több ügyletet, viszont sokkal többen vannak statisztikai létszámban. 

Lehúznak minket?

Nem akarok igazságot tenni. Nagyon sokrétű az ingatlanpiac. Kulcsfontosságú , hogy kit bízunk meg hitelünk, ingatlanunk közvetítésével. Mindenki azt ajánlja, hogy nézzél körbe. Én azt ajánlom, hogy találj valakit, akiben megbízol. 

Örök igazság:

Kaphatsz jó szolgáltatást olcsón, és rosszat drágán. De ugyanúgy kaphatsz drágán jobbat és olcsóbban kevesebbet. Te döntesz, mert a te felelősséged választani.

 UPDATE

Mivel itt egyesek nem hitték el a hitelek valódiságát, ezért linkelem az alábbi két kalkulátor eredményét a hivatalos bank honlapján elérhető kalkulátorból:

1 éves kamatperiódus, 10M forint használt lakás vásárlásra, 20 éves futamidő, normál ügyfélbesorolás

kepernyofoto_2016-01-06_10_56_18.png

kepernyofoto_2016-01-06_10_56_57.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://absolute.blog.hu/api/trackback/id/tr658242454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyed_embere 2016.01.06. 08:50:06

A hitelkonstrukciónál állított kb. 20%-os törlesztőrészlet különbség, az nettó baromság!

Pilotax 2016.01.06. 09:51:07

"Ha ugyanez az ügyfél megbízna egy hitelközvetítőt drágának mondható 3% jutalékért cserébe, akkor jobb eséllyel kapná meg a második ajánlatot. "

No ezen már bukott is a blog írójának érvelése. Tudniillik a közvetítők is úgy gondolkodnak mint az emberek, vagyis a saját érdekeiket nézik. Nem az ügyfelük érdekeit nézik a kiválasztandó hitel esetében, hanem a saját hasznukat, vagyis annak a banknak a szolgáltatásait fogják ajánlani a hitelt felvenni szándékozónak amelyik neki a hitelközvetítőnek a lehető legnagyobb jutalékot fizeti. Ezt egyrészt saját tapasztalatokból leszűrve, másrészt a sajtóból is lehet tudni, lásd pl. az autóhitelek esetében az autókereskedőknek a bankok által fizetett jutalék a kihelyezett hitelek után. vagy például a biztosítási brókerek is nem a legjobb biztosítást ajánlják, hanem azt amelyikből a bróker a legnagyobb jutalékot akaszthatja le. A közvetítőkben semmiképpen nem ajánlom megbízni, mert drágák és nem az én érdekemben járnak el. Igénybe lehet őket venni de legalább 3-4 további vasat is kell tartani a tűzben.

Spacecake 2016.01.06. 10:03:36

a kerdesre roviden a valasz:IGEN!!!

FikkFakk 2016.01.06. 10:20:18

"A piac az ingatlanárak emelkedését vízionálja."
?!?!? Ennek az indoklását azért szívesen elolvasnám.

"Az átlagos ember mi alapján választ bankot?"
Az átlagos KÖZVETÍTŐ mi alapján választ az átlagos EMBERNEK bankot? Az alapján, hogy melyiktől kap legnagyobb jutalékot. Semmilyen közvetítőben nem bízom.

"Az nem feltétlenül igaz, hogy a nagyok többet csinálnak és emiatt olajozottabban működik a rendszer. Ugyanis arányaiban a nagy cégek ingatlanközvetítői nem feltétlenül közvetítenek több ügyletet, viszont sokkal többen vannak statisztikai létszámban. "
Na ezzel legalább egyet tudok érteni.

Szarvas Norbert 2016.01.06. 10:20:39

@Egyed_embere: menj fel a kh es az otp oldalara, szamolj sima jelzaloghitelt k3 illetve kedvezmenyek nelkuli konstrukcioban (azonos feltetelek) es latni fogod.

ZoliBA 2016.01.06. 10:36:22

@Egyed_embere: Nem biztos, lehet úgy variálni a számokkal hogy ez így jöjjön ki, csak épp akkor az almát a barackkal hasonlítjuk össze, aminek persze kb semmi értelme :-)

A fenti hitel egységesen 5 éves kamatperiódussal számolva:
Zöld bank: 73.837,- Ft/hó
az év bankja: 67.888,- Ft/hó
van különbség, nem is kicsi, emiatt szerintem már erősen érdemes elgondolkodni egy bankváltásban (éves szinten bő 1 havi törlesztőrészlet a különbség)

Ugyanez ha csak a zöld banknál nézünk hosszú kamatperiódust:
Zöld bank: 73.837,- Ft/hó
egy sokkal kisebb (:-)) zöld bank: 59.289,- Ft/hó
szép kis különbözet, de milyen áron? 5 éves kamatperiódus szemben a 6 havi kamatperiódussal. Persze most OK, csak azért azt nem árt figyelembe venni hogy ~3 évvel ezelőtt mekkora volt a jegybanki alapkamat, és mekkora most, utána pedig csendben elgondolkodni azon, hogy hol van az leírva, hogy 3 év múlva nem leszünk megint ugyanott?

Kicknick 2016.01.06. 11:32:03

Hejj, de sok mindenbe tudok én is belekötni...az első, hogy mi a francnak kell 20évre hitelt felvenni...max 10 év de azt se fogod tudni kiszámitani. Szóval az első probléma hogy az átlag magyarnak a saját lakás/autó olyan mint ami "jár". Hát lóf@szt...tessék összespórolni rá a 30-40-50% beugrót és utána venni...ha az nem jön össze akkor a törlesztő se fog...vagy lehet sirni a fókuszban hogy a zorbán meg a mocskos bankok.
Aztán : banki ajánlatok : aki a gugliban nem talál hitelkalkulátort az vagy nagyon ostoba vagy gazdag. Egyiket sem sajnálom...
Jutalék : itt megint ugyanaz mint a banki ajánlatoknál....aki nem képes egy évre kifizetni 50-100ezret egy-két hirdetős oldalra az fizessen csak ötször annyit az ingatlanosnak. És nem kell a duma hogy a hirdetési felület végére kerül a a magánszemély lakása, mert aki tényleg "olyan" lakást keres az megtalálja.

marcijuli 2016.01.06. 11:39:28

Több lakást is eladtam már közvetítő nélkül. Infrastruktúra + kommunikációs csatorna + hirdetési rendszer: internet, az meg van itthon. Ugyanúgy kellett mutogatnom a lakást, a hitelben is tudtam tippeket adni a vevőnek, mert ugye közben én vettem egy másik ingatlant hitel segítségével, de azért vannak az interneten a kalkulátorok ugyebár... Meghát az az Ő dolga és neki ugye ingyenes (nem is értem hogy jön ide, az egy másik szakma...) És a Facebook-ot nem is használtam, mert van 1-2 nagyobb ingatlanos és aprós oldal... Nem hiszem, hogy mindenkinek van néhány százezer egységnyi kidobandó pénze, ha el akarja adni a lakását. Nem sokkal több macera, mint ingatlanost megbízni.

weasel 2016.01.06. 11:47:23

Egy eltérő megjegyzés. Miért a hitelösszeg százalékában van megadva a jutalék? A 40 milliós hitel megkeresése négyszer akkora munka mint a 10 milliósé? Ez nonszensz. A közvetítők jobban járnának, ha elhagynák ezt a %-os baromságot.

Számomra ugyanis ETTŐL lehúzás a közvetítés.

Elismerem a munkájukat, tényleg pénzt spórolnak meg. De NEM ismerem el a jogukat arra, hogy egy nagyobb hitelen (ugyanannyi munkával) többet keressenek.

Szarvas Norbert 2016.01.06. 12:00:11

@weasel:

de akkor beszélj ennek a fordítottjáról is.

Én 8 éve foglalkozom hitelközvetítéssel is többek között.

1M forint jelzáloghitelnél ugyanannyit dolgozom, mint egy 20 milliósnál. Viszont 1M esetében kapok 10-13 ezer forintot, ami nem éri meg nekem, hiszen egy ilyen hitellel ügyintézéssel telefonálgatásokkal és utazgatásokkal együtt dolgozom 8-10 órát az ügyintézés alatt, ráadásul ha vidéki az ügyfél akkor az utazási költségem sem térül meg.

Én azt gondolom, hogy 1M forint hitelnél senkinek nem érné meg 50 ezret kifizetni hitelügyintézésre. Azért lehet ennyire olcsó, mert eloszlik a költség, a nagyobb hitelek magasabb jutalékai kiegyenlítik a költségeket.

mivel én banktól kapok jutalékot ezért egy másik matematikai képlet is beleszámít:

a bank nem adhat általányjutalékot mindenkinek, hiszen koránt sem biztos, hogy az adott közvetítő be fog vinni 1M-ért és 20M-ért is jelzáloghitelt. Emiatt kiszámíthatatlan és veszteséges lenne a bank szempontjából ez a buli, amit nem fog megengedni magának.

prfact 2016.01.06. 12:01:35

A fő kérdés miért bízzon meg az egyszeri írástudó közvetítőt, ha a közvetítő ugyanazokra a hirdetési oldalakra pakolja fel a hirdetését amihez ő is hozzáfér ingyen? Ha jelentkezik valaki a hirdetésekre, akkor úgyis az eladó kell hogy megmutassa a lakást, a közvetítő semmiféle felelősséget nem vállal, sőt az általam ismert esetekben még számlát sem ad a nyújtott szolgáltatásról. A spórolás alapszabálya a vásárlásnál, hogy "cut the middleman", ugyanez az ingatlannál is beválik!

telkoe 2016.01.06. 12:02:19

Erdekes iras, csak el kellene donteni hogz ay ingatlankozvetitesrol vagy hitelkozvetitesrol akar(na) irni, esetleg ugy gondolja, hogy a kettot valami furcsa okbol ugyanattol kell(ene) megvenni.

BaliBa 2016.01.06. 12:56:20

@FikkFakk:
Nem vízió hanem realitás: növekvő kereslet, több lakóingatlan-fejlesztés, hiány a képzett építőipari szakemberekben (nem csak a minőségi munkaerőben, hanem úgy általában), ennek következtében magasabb bérköltségek, amelyeket még az 5%-ra csökkentett áfa sem tud ellensúlyozni és/vagy gyengébb minőségű kivitelezés és/vagy gyengébb minőségű anyagok alkalmazása. A legvalószínűbb kimenetel - ismerve a magyar építőipari gyakorlatot - a növekvő kereslet által generált olyan verseny, amelyben drágábban, egyszersmind rosszabb minőségben készülnek majd lakóingatlanok.

A kívánatos scenárió persze az lenne, ha a növekvő kereslet mellett csak annyi fejlesztés indulna el amennyihez elegendő minőségi szakember rendelkezésre áll és csak jó minőségű, alacsony költséggel fenntartható lakóingatlanok készülnének mégha 15-20% -kal magasabb piaci értéken.

Hogy az ingatlanközvetítőkről is szóljak: tisztelet a kivételnek, a többség azt sem tudja, hogy mit ad el, melyek a tényezők, amelyek egy ingatlanban valódi értéket képviselnek (már persze az ingatlan méretén és lokációján kívül). Csak el kell olvasni pár közvetítői hirdetést és máris a hasadat fogod a röhögéstől. Csak bátorítani tudom a vásárlókat, hogy a hirdetett ingatlant a Google Earth-ön találják meg és közvetlenül az eladóval üzleteljenek. Még ha egy építészt és egy ügyvédet be is vonnak a tranzakcióba, jobb üzletet köthetnek.

Pilotax 2016.01.06. 13:26:45

@Szarvas Norbert: "mivel én banktól kapok jutalékot ..."
Innentől kezdve nem is kérdés, hogy kinek az érdekeit képviseled. Ennyit a közvetítők ügyfélsegítéséről!

FikkFakk 2016.01.06. 13:39:14

@BaliBa: én azért vizionálok áresést, mert a fizetőképes kereslet egy része az államtól kezében kapott súlyos pénzekkel csak az új építés felé fog tudni fordulni.

Az eddig futó, használt lakásos CSOK-ot nem emelték meg olyan nagyon. Vagy tévedek?

Stefi Schneider 2016.01.06. 13:56:14

Egyetlen szituációt tudok elképzelni amiért közvetítővel dolgoznék: ha semmit nem tudok az adott városban a lakáspiacról (bar akkor miért ott vennék lakást). Amúgy nettó lehúzás, parasztvakitas, nulla hozzáadott értékkel.

telkoe 2016.01.06. 13:56:24

@BaliBa: Még ha egy építészt és egy ügyvédet be is vonnak a tranzakcióba

Az ugyved nem igazan opcio, mindenkepp kell. 10M nagysagrendu uzletnel erdemes 10eFtert hozzaerto epiteszt bevonni es nem gyorstalpalon kepzett ingatlanugynokre hallgatni.
Az ugynok egyiket sem helyettesiti, bar szeretnek ugy tenni mintha ertenenek hozza.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.01.06. 14:18:00

Okos ember nem kezd közvetítővel a 21. században, amikor a hirdetéshez szükséges felület olcsón rendelkezésre áll. Sem eladóként sem vevőként. A közvetítő nem szűr, nem szolgáltat semmi extrát, csak próbálja magának biztosítani a gázsit.

BaliBa 2016.01.06. 14:34:22

@FikkFakk: a dráguló és/vagy gyengébb minőségű új építés a jó minőségű korábbi építésű, karbantartott lakóingatlanok árait is felfelé húzza majd és talán végre a piac is megérti, hogy nem az olcsó a legolcsóbb, a minőségi kivitelezés értékállóbb, a karbantarthatóság és a karbantartás kifizetődő, az energiahatékonyság megtérül

igazi hős 2016.01.06. 15:16:33

"a poén, hogy a legtöbb esetben ezt nem az ügyfél, hanem a bank fizeti" Az már régen rossz, ha az én hitelem közvetítéséért nem én fizetek, hiszen akkor nehezen hihető, hogy az én érdekeim lennének elsődlegesek.

Lehúznak-e? Nem tudom, de van egy példám. Ikerszomszédom 2 éve szólt, hogy nem küzd tovább a CHF árfolyammal, eladja a fél házat. Mondtam, hogy nekem (nagyjából ismerve a környékbeli árakat, hiszen 10 éve lakunk ott) X-et ér, annyit hajlandó vagyok érte adni. Jött a közvetítő, szerinte X+25%-ot lehet érte kapni, szomszéd szerződött vele. Aztán mégsem jöttek a teli zsebű vevők, ment lejjebb az ár, aztán X+10%-nál megunta a szomszéd és elküldte az ingatlanost. 5-6 hónapja elment felesleges várakozásra (ez úgy 150-200 ezer Ft bukás neki), mert az ingatlanos vagy nem ismerte a valós árakat, vagy kamuzott hátha ár alatt eladva is kap jutalékot. Ha megmondja az elején, hogy reálisan nem lehet X+5% felett eladni, akkor mindenki jobban jár.
Összesítve: vagy csirkefogó vagy tudáshiányos ingatlanos komoly kárt okozott a megbízónak (meg magának is, de azt nem sajnálom).

Kelly és a szexi dög 2016.01.06. 16:55:25

Ha az ingatlan közvetítő intézi a hiteledet, abból ő is kap jutalékot +
ha elfogadod az általa javasolt ügyvédet, akkor annak a díjából is jókora részt kap.

Nem véletlenül nyílik egyre több iroda - és csak most jön majd a dömping!

átlátó 2016.01.06. 17:31:08

Ezek a közvetítők egyszerű nepperek. A kivételek annyira nem érdekelnek, mint az a néhány egyed, amelyik időben észrevette, hogy integrálódni a többségi társadalomba nem segítség kell, hanem kellő akarat. Ha gyorsan mondtam, akkor kezdjük elölről. Tehát egyszerű nepperek. A kivételekkel ne jöjjön senki, általában véve nepperek.

Hajdú Peter 2016.01.06. 19:48:30

500-600 ezer forint az valoban pofatlanul sok. Ennyit nem adnek erte.
Azt mondom, ha egy fix 150-200 ezerert valalnak, az rendben volna. Annyit tenyleg meger a kenyelem, meg tapasztalata az illetonek.

#Terepdagi 2016.01.12. 11:48:42

A cikk írójának - jó a cikk, viszont az ingatlanosokra vonatkozó százalékokat illene updatelni, mert az "átlag 5-6%" nagyon nem állja meg a helyét

A többieknek - ez is egy szakma, ahogy sok minden más. Lehet rosszul csinálni és lehet nagyon jól. Mindenkinek szíve joga, hogy megbíz e valakit, hogy segítsen neki. De azért érdekes, hogy amikor valaki ingatlant keres, akkor semmi gond nincs a közvetítőkkel, amikor viszont eladó oldalon szerepel, akkor rögtön "hiénázik". Bár ebben az országban, ahol divat gyűlölni mindenkit, aki többet keres, vagy jobban csinál valamit, mint mi magunk, ez nem csoda.
Azt tudom javasolni azoknak, akik nem bíznak a közvetítőkben, ne fröcsögjenek, szánják rá a megfelelő hitel/biztosítás/ingatlan/akármi megkeresésére az idejüket, pénzüket. Hiszen senki nem kényszerít senkit, hogy igénybe vegyen egy szolgáltatást. Bár akkor majd okolni sem lehet mást a rossz döntésekért :)

További szép napot mindenkinek!

telkoe 2016.01.14. 16:37:29

@ElJefe: ez is egy szakma, ahogy sok minden más. Lehet rosszul csinálni és lehet nagyon jól.
A ingatlanosok 90%-a nagyon rosszul csinalja, ilyen teljesitmennyel vicces szakmanak nevezni.

érdekes, hogy amikor valaki ingatlant keres, akkor semmi gond nincs a közvetítőkkel
Dehogy nincs baj a keresesnel. A legtobb ingatlanoskanak fogalma sincs az ingatlanrol amit arul, jobb esetben lathatoan totalis hulyeseget beszel, rosszabb esetben megprobal jobban-rosszabbul hazudni es athintazni.
süti beállítások módosítása